Gyerekcipő választási kisokos

cipő, egészség, lúdtalp, gyermekeknek, első cipőSokszor mi magunk, felnőttek sem vagyunk biztosak abban, hogy milyen az a cipő, amit vásároltunk magunknak. Vajon egészséges a lábunknak? És ha gyermekünknek veszünk, az még inkább kihívás lehet. Hiszen sokkal jobban szeretnénk biztosra menni, hogy az a cipő tényleg megfelelő legyen és ne ártsunk vele.

 

 

Gyermekeknél  kiemelten fontos, hogy a cipő támogassa a boltozat kialakulását, hogy a testtartás egészséges maradjon.  

 

Mire figyeljünk, amikor cipőt vásárolunk gyermekünknek?

  • a cipő a lábfej formájához passzoljon, ne nyomja össze a lábujjakat, ne legyen szoros, legyen benne elég hely, de ne legyen nagyobb a lábméretnél
  • ne legyen pluszban magasított sarka (ez annyit jelent, hogy elöl a talprész és hátul a sarok egy szintben legyen, a lényeg, hogy a cipő ne emelje meg a láb hátsó részét)
  • a lábujjaknál sincs emelés rajta, tehát a lábujjak a talajhoz közel vannak
  • könnyű legyen, ugyanis a nehéz cipők megváltoztatják a járásmintát
  • könnyen hajlítható legyen (vegyük a cipőt kezünkbe és hajlítsuk össze, ha ez nem sikerül, akkor túl merev a cipő, az nem jó)
  • jól szellőzzön (ez azért fontos, hogy gyermekünk lába ne izzadjon bele, mert az elősegítheti a gombák, baktériumok szaporodását és nem is túl kellemes viselet egy megizzadt lábbal egész nap egy cipőben lenni)

Kivétel ezek alól a különböző sportok, ahol meghatározott formájú cipők kellenek, ettől nem szabad eltérni! Például, ha gyermekünk balettozik, akkor egy balett cipő nem biztos, hogy megfelel a fenti elvárásoknak, de az adott mozgásformához mégis azt a cipőt kell választanunk. 

 

Mit ne csináljunk?

gyenetlen talaj, egészség, cipő, egészség, lúdtalp, gyermekeknek, első cipőSoha ne adjunk gyermekünk lábára használt cipőt, amit már valaki kitaposott! A cipő előző tulajdonosának megörökölhetjük ilyenkor a lábproblémáját és a későbbiekben nagyobb esély van rá, hogy térd-, csípő-, gerincpanaszai legyenek.

A balerina cipők és egyéb divatcipők, tornacipők, gumicsizma, papucs nem alkalmas arra, hogy egész nap abban legyen gyermekünk. Ügyeljünk rá, hogy ezeket ritkán hordja, az éppen járni tanuló gyermekünkre pedig egyáltalán ne adjunk ilyen típusú cipőket!

Ha gyermekednél lúdtalpat állapítanak meg, akkor se használj lúdtalpbetétet. A legújabb szakmai ajánlás szerint, a gyermek 7-8 éves koráig, amennyiben panaszt nem okoz, nem indokolt a lúdtalpbetét használata, ugyanis azzal csak tovább gyengítjük a láb boltozatát.

 

Mivel segíthetünk?

egyenetlen talaj, egészség, cipő, egészség, lúdtalp, gyermekeknek, első cipő

Elsősorban azzal, ha megfelelő cipőt választunk gyermekünknek.

Minél többet legyen mezítláb, elsősorban egyenetlen, göröngyös talajon.

 

Otthon felváltva legyen cipőben és mezítláb.

Végezzünk otthon lúdtalptornát. (például:  https://lurkocipo.hu/blog/ludtalp_torna_gyerekeknek  )

Léteznek mezítlábas parkok is, ahol különböző termések és egyéb természetes dolgok vannak a földre téve és azokon lehet mezítláb közlekedni.

 

Milyen típusú cipők léteznek?

Normál, egyenes talpú

Ezek a cipők a lehető legegyszerűbbek, semmi kiemelkedés, csak egy egyenes talp. Akik ezt a cipőt javasolják, úgy gondolják, hagyni kell, hogy a gyermek lábának a megfelelő boltozata magától alakuljon ki. Ezeket a cipőket gyártja pl. a Richter (Siesta).  

Harántemelő talpbetétes

Ez az egyik legelterjedtebb cipő készítési mód. Nagyon könnyű felismerni, mert ha belenyúlunk a cipőbe, érzünk a talp belső oldalán egy kis kiemelkedést. Ezeket a cipőket gyártja pl.: D.D.STEP gyerekcipők, ASSO szandálok, FALCON gyerekcipők, Linea gyerekcipők és LINEA szandálok  

Szupinált talp (döntött sarok) 

Gyakran hallani, hogy a  szupinált gyerekcipő az egyetlen jó választás. Ez csak részben igaz. Ami engem illet, én csak akkor vagyok híve, ha azt ortopéd szakorvos kifejezetten javasolja, mert gyermekünk bokája picit befelé dől. Ilyenkor remek választás, mivel a sarokrész kifelé döntött, elősegíti a helyes lábtartást, vagyis nem engedi, hogy a boka befelé dőljön. Ha mégis szupinált cipő mellett döntessz, akkor arra figyelj oda, hogy ne a nap 24 órájában legyen a gyermekeden rajta, hanem csak a nap bizonyos részében. Szupinált cipőket gyártanak pl.: PONTE 20, GEOX, SALUS, SZAMOS, ASSO és nem utolsósorban Bokor István cipői, melyeket itt tudtok megvásárolni: https://www.bokorcipo.hu/

Mezítlábas

Létezik olyan cipő már gyermek méretben is, ami visszatér a természethez. Ahhoz a cipőkhöz, járáshoz, ami utánozza  a mezítlábas járást. A cipők ismérve az, hogy a lábnak lehetősége van arra, hogy használja a lábboltozat fejlődése során oly nélkülözhetetlen izmokat és szalagokat. Tudomásom szerint több gyártó is van, az egyik pl.: https://barefoothungary.hu/, itt meg tudjátok vásárolni ezeket a minimalista cipőket.  

 

  egyenetlen talaj, egészség, cipő, egészség, lúdtalp, gyermekeknek, első cipő    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük